Trang ChủKim ÂuBáo ChíDịch ThuậtTự ĐiểnThư QuánLưu TrữESPN3Sport TVMusicLotteryDanceSRSB RadioVideos/TVLearningLịch SửTác PhẩmChính NghĩaVấn ĐềĐà LạtDiễn ĐànChân LưBBCVOARFARFISBSTác GỉaVideoForum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SOUNDBITE:

 

"Right now I fight not only for my honour, not only for money but also for the future of America that is exactly what I want to see in the United States of America because I think this nation is the best nation of humans."

 

Ha Van Son, Former South Vietnamese Commando. June 19/1996

 

 

 

Sự thật về việc TCCĐ Hoa Thịnh Đốn bị

Ban Tổ Chức ngày July 4th  từ chối

 

 

Phần I: Lời bạt

 

Thưa quư “netters”, 

 

Nhân danh một người Việt tị nạn cộng sản, một cư dân tại Virginia, chúng tôi xin gửi bài viết này lên báo Chính Nghĩa, Atlanta. Lẽ ra chúng tôi không làm việc này nếu như bà Tuyết Mai tôn trọng lời yêu cầu của chủ tịch  Đỗ Hồng Anh là : không nêu tiêu cực. Bà Tuyết Mai, như thuờng lệ đă cư xử như sau đối với ÔB Bùi Dương Liêm: lối viết có vẻ như chụp mũ cho Ô Bùi Dương Liêm, người đă có nhiều đóng góp cho ngày July 4th từ khởi đầu của năm 1991,  là phá hoại ngày July 4th! Chúng tôi không thể ngồi yên cho kẻ xấu lũng đoạn cộng đồng.  Bài này không phải là một bản tin, một phóng sự mà chỉ đơn thuần là chúng tôi làm công việc sau đây: 

 

1) Thông tin cho đồng hương rơ về một sự kiện khá quan trọng tại Hoa Thịnh Đốn: đó là Tổ Chức Cộng Đồng Virginia-DC-MD bị Ban Tổ Chức Ngày July 4th của Hoa Kỳ từ chối không cho tham gia sau 19 năm có mặt.

2) Tôn trọng độc giả Chính Nghĩa nói riêng, “netters” khắp nơi nói chung, chúng tôi đă gửi kèm các “links” dẫn đến nhiều đoạn video nhỏ, khoảng 3 phút để dẫn chứng và bảo đảm Sự thật.

 

3) Một bài nhận xét nhỏ giúp độc giả có cái nh́n tổng quát. Tất cả nhằm mục đích giúp những người Việt đang tha hương sửa chữa khuyết điểm, phát triển ưu điểm để tạo một cộng đồng vững mạnh và đi vào ḍng chính của Hoa Kỳ bằng những bước chân vững chắc, vừa là tạo cuộc sống hôm nay cho gia đ́nh vừa đóng góp cho công cuộc đấu tranh cho quê hương.

 

4) Tin cuối cùng là TCCD Hoa Thịnh Đốn sẽ liên lạc với Hạm Đội 7 để cùng tham gia ngày July 4th. V́ tầm mức quan trọng, v́ ư nghĩa, v́ danh dự, chúng tôi kêu gọi đồng hương khắp nơi yểm trợ cho Virginia bằng tài chánh, nhân sự và cả ư kiến cho xe hoa, đội h́nh v.v.

 

 

Xin mời xem:

1) Bài viết của Hoàng Lan Chi

 

2) Các links quan trọng

 

3) Tổng số links về buổi họp cộng đồng ngày 23/4 ( về việc CDVN bị BTC July 4th từ chối)

 

4) E mail trao đổi giữa ô Đinh Hùng Cường- Bùi Dương Liêm, e-mail của 2 nhà tổ chức Thuư Uyên-Uyên Minh gửi trong group friend tham gia July 4th

 

5) H́nh xe hoa tham dự ngày July 4th năm 2008 do gia đ́nh ông Đinh Hùng Cường thực hiện với ngôi sao vàng trên nền đỏ. Đây là xe hoa trước khi ra diễn hành v́ ÔB  Bùi Dương Liêm đă yêu cầu ÔB Đinh Hùng Cường phải bỏ ngôi sao.

 

6) H́nh một số vị trích từ youtube.

 

Bài viết của Hoàng Lan Chi

July 4th là Ngày Lễ Độc Lập của Hoa Kỳ. V́ thế, trong ngày lễ này, người Mỹ muốn tất cả các sắc dân làm nên Hợp Chủng Quốc Hoa Kỳ tham gia diễn hành và tŕnh diễn những ǵ vui, đẹp, đặc sắc nhất để toàn dân cùng chung vui và để hải ngoại nh́n vào Hoa Kỳ như một biểu tượng cho  Tự Do- Dân Chủ và Cường Thịnh.

 

Trong mục đích đó, những tổ chức tham gia phải coi Hoa Kỳ là chính và nguồn gốc hay văn hoá của cội nguồn của mỗi sắc dân, phải nằm trong cái nôi Hoa Kỳ. Cộng đồng người Việt hải ngoại có một nét đặc thù riêng, đó là thực thể quốc gia không c̣n, nhưng linh hồn và là biểu tượng cho NVHN chính là lá cờ vàng, lá cờ của  chính thể VNCH. Lá cờ này, lá cờ của một  chính thể đă từng là đồng minh với Hoa Kỳ qua hơn hai thập niên. Vừa là đồng minh vừa là “ ân nhân” v́ VNCH đă ngăn chặn làn sóng đỏ và cuối cùng là sự hy sinh vĩ đại của người Việt để thế giới tự do không bị hiểm hoạ cộng sản lan tràn. Tham gia diễn hành, cộng đồng người Việt luôn giương cao lá cờ vàng để cho thế giới thấy rằng, chúng tôi hiện diện đây và đóng góp cho Hiệp Chủng Quốc đây.

 

Vào năm 1991, trong nhiệm kỳ I do ông Trần Nhật Thăng làm Chủ Tịch, Tổng Thư Kư Cộng Đồng là ông Vơ Bá Dũng đă có sáng kiến là CĐ nên tham gia cuộc Diễn Hành Độc Lập. Ông là người đầu tiên xin phép để tổ chức CĐ tham dự cuộc Diễn Hành Độc Lập Hoa Kỳ July 4 th.

 

Cuộc Diễn Hành diễn tiến được 19 năm không bị gián đoạn, trải qua các nhiệm kỳ của quư ông Trần Nhật Thăng, Giáp Ngọc Phúc (đă qua đời ), Nguyễn Cao Quyền, Phan Vỹ, Lư Văn Phước, Nguyễn Văn Tần và nhiệm kỳ hiện nay là ông Đỗ Hồng Anh.

 

Ngay từ lúc khởi đầu và dưới thời cụ Giáp Ngọc Phúc, một con người quốc gia chân chính, việc tổ chức ngày July 4th được giao cho một nhóm người “volunteer”. Thời đó, hơn hai mươi năm về trước, khi VC chưa xâm nhập cộng đồng hải ngoại nhiều, nhóm người Việt sát cánh bên nhau, hăng say làm công tác. Họ, những người “ trẻ ” thuở đó cùng nhau gánh vác việc chung. Hăy cảm ơn những người “trẻ” thuở ấy: Vơ Bá Dũng, Bùi Dương Liêm, Ngô Ngọc Hùng, Nguyễn Trần Phúc, Bà Minh Kalas, Đinh Văn Long, và Đinh Hùng Cường…

 

Thời gian, tre già măng mọc. Giáo dục con trẻ tiếp nối đường đi của cha anh là một điểm son. Ông Đinh Hùng Cường đă trao lại thanh kiếm cho hai cô con gái. Bất cứ việc làm nào cũng có ít nhất hai mặt của nó và được/ bị phán xét v́ nhiều lư do. Những “suy nghĩ hồng” là hai cô vác ngà voi thay cha. “Suy nghĩ xám” là người cha t́m cách “promote” con ḿnh. Tôi không phán xét, tôi nh́n vào  sự việc. Họ với bầu nhiệt huyết của tuổi trẻ lăn xả vào công việc rất đáng khen nhưng cũng thiếu cái nhũn nhặn của người “trưởng thành thật sự”, thiếu cái tinh thần “tôn sư trọng đạo” truyền thống của dân tộc Việt! Phải chăng các cô gái trẻ đă có ư định gạt “chú Liêm” ra ngoài để tự làm, không bị ai “chỉ đạo” ? Kết quả là ǵ ? Phải chăng là như những ǵ chính các cô gái trẻ tự thú trong video: phải nhờ bạn Mỹ, Spanish diễn hành chung v́ t́m không ra người Việt? Là nội dung không có ǵ khởi sắc, không có ư nghĩa dù xe hoa đắt tiền (xe hoa năm 2008) để tụt hạng từ 75 xuống 96? Và BTC đă từ chối v́ không làm tṛn nhiệm vụ trang điểm cho bộ mặt của Hợp Chủng Quốc?

 

Nghe “thế hệ 1,5” nói, tôi vừa thương vừa giận. Thương khi nghe họ kêu gào “Chúng cháu làm đă 20 năm nay. Con của các cô các chú đâu? Tại sao không tham gia? Mỗi năm chúng cháu tự lo, tự đi xin, không ai trong cộng đồng giúp..”.  Giận khi thấy họ “sừng sộ” với các bậc trưởng thượng, căi tay đôi với Cô Kim Oanh, với ông Mùi, với ô Phạm Bá Vinh và cả ô Tạ Quang Trung đến độ ô Trung quá hăi phải vội vàng “.. mọi người tán thán công đức của các cháu lắm”. Họ, không căi với tinh thần hoà khí, tôn trọng người đối diện mà như sắp giáp trận. Chả lẽ giáo dục Hoa Kỳ đă đào tạo con em chúng ta như thế ư? Ông Đinh Hùng Cường đă phải lên “xin” các con nhẹ nhàng, điều đó làm tôi đau ḷng. Bậc cha mẹ nào cũng muốn được “thơm lây” nhưng khi trưng bày thế hệ nối dơi với cung cách đó, với ngôn ngữ đó th́ thử hỏi có bao nhiêu người  trong cộng đồng sẵn sàng giang tay đón nhận? Bầu nhiệt huyết chưa đủ, c̣n tư cách và cả đạo đức! Dù sao, tôi cũng có lời khen là mặc dù có vài người muốn “lái” các cô theo chiều hướng của họ nhưng hai cô gái trẻ cương quyết nói Không. Họ, vững vàng và hiên ngang yêu cầu “người già” nh́n thẳng vào sự thật! Sự thật đó theo họ là: cộng đồng bỏ bê công tác này, sự thật đó là họ thiếu thốn nhân lực và cả ngân khoản! Họ, có lư do nào đó mà tôi chưa biết, nhất quyết rút lui nếu như cộng đồng quyết định khác với quyết định của họ! Tôi đang tự hỏi không lẽ với tính cách “hung hăng” ấy, họ đă căi nhau ghê gớm với BTC thật nên bây giờ không muốn quay lại? Dù sao, cũng cảm ơn những người trẻ đă đóng góp trong mười năm qua cho dù sự đóng góp đó có thể là bước mở đường cho  hoạn lộ sau này của họ!

  <>

Nếu trách “trẻ con” một th́ có lẽ phải trách “người lớn” mười? Tôi nghe ông Đinh Hùng Cường chỉ tay “Lỗi ô Liêm là làm chúng ta mất cơ hội nói chuyện với Hạm đội 7 v́ miss-understanding”. Rồi đến bà Đinh Hùng Cường lên giọng “Ông Bùi Dương Liêm không theo hệ thống quân giai”. Tôi nghe mà ngậm ngùi. Họ, hai gia đ́nh đă ở đây rất lâu, đă từng bên nhau cho ngày July 4th. Theo lẽ thường t́nh, nếu có tin ǵ th́ người lớn bảo nhau rồi nói lại bọn trẻ. Ông Liêm đă báo tin cho ô Cường. Ô Cường không thèm nghe v́ cho là ô Liêm “nói chuyện trên trời”,  hay v́ “đố kỵ ganh tị”? Ô Liêm đă  mail cho Thuư Uyên, con gái ô Cường để rồi người trẻ “hống hách” như sau “Chú muốn ǵ th́ đến buổi họp mà nói” ! Tôi nghĩ rằng ô Liêm muốn “môi giới” để cho ngày July 4th của cộng đồng Việt Nam được đẹp hơn, ư nghĩa hơn nhưng ô Liêm có lẽ không bao giờ nghĩ rằng gia đ́nh Đinh Hùng Cường hoàn toàn không muốn cho ô Liêm dính vào. Họ đă gạt ô Liêm ra ngoài rồi! Sau đó Uyên huỷ bỏ buổi họp và đương nhiên Bùi Dương Liêm không được hai cháu liên lạc nữa. Tôi nghĩ không liên lạc nữa là phải v́ Bùi Dương Liêm không c̣n là thành viên của Uỷ Ban Tổ Chức Diễn Hành do Thuư Uyên-Uyên Minh lănh đạo và cũng không phải là điều ǵ quan trọng để một hai phải nói.  <>

 

Chuyện sẽ không có ǵ nếu như phái đoàn CĐVN không bị từ chối. Chính khi bị từ chối, tiếp theo nghe nguồn tin rằng có Hạm Đội 7 nộp đơn, gia đ́nh ô Đinh Hùng Cường đă “quưnh quáng”. Phần sợ mang tội với lịch sử v́ đă xung phong lănh ấn kiếm mà cuối cùng để ấn kiếm mất! Phần khác, sợ Bùi Dương Liêm nói ra vụ đă từng liên lạc mà ông Đinh Hùng Cường làm lơ!  Để lấp liếm lỗi, họ đă làm ǵ? Ông th́ cho rằng “v́ Bùi Dương Liêm mà chúng ta mất cơ hội nói chuyện với Hạm Đội 7”, Bà th́ kết tội “không theo hệ thống quân giai”!  <>

 

Trong buổi họp, Ô Đinh Hùng Cường biện minh rằng ông làm lơ tin tức của BDL v́ Bùi Dương Liêm nói chuyện trên trời! Tôi tự hỏi, trong quá khứ, ô Liêm đă từng vẽ chuyện trên trời chưa nhỉ? Cũng trong buổi họp, bà Đinh Hùng Cường lảnh lót “Bùi Dương Liêm không theo hệ thống quân giai”! Họ, tại sao không nghe ô Liêm nói, bây giờ lại quay ra bắt bẻ “người bạn thân cũ” là phải “tŕnh” sự việc cho  Đỗ Hồng Anh chứ không được quyền ‘nói’ với Thuư Uyên? Nối gót cha mẹ, người trẻ Uyên Minh cũng cao giọng “Chú Liêm, chú phải nói với Uyên Minh chứ chú nói với Thuư Uyên cũng là sai!” Thú thật, xem DVD đến đó, tôi có cảm giác “buồn nôn”. Buồn nôn v́ ngay xứ sở dân chủ Hoa Kỳ mà người ta “bè phái” trắng trợn, chà đạp đạo đức con người! Họ lấy tư cách ǵ mà bắt bẻ ông Liêm phải tŕnh báo một tin tức (có lợi cho cộng đồng) cho chính  Đỗ Hồng Anh thay v́ nói với Thuư Uyên hay Đinh Hùng Cường? Họ lấy tư cách ǵ để bắt bẻ Bùi Dương Liêm không theo hệ thống quân giai? Tôi buồn nôn v́ rât nhiều người hiện diện ở đó nhưng bè phái nên vỗ tay cổ vũ bà Đinh Hùng Cường. Tôi, tội nghiệp cho ô Bùi Dương Liêm lúc đó. Tại sao phải lăn vào ngày July 4th làm ǵ để chuốc lấy phiền năo, hơn thế  nữa, c̣n mang tội là “ v́ Bùi Dương Liêm mà chúng ta  mất một cơ hội nói chuyện với Hạm Đội 7” ?  <>

 

Và tôi, tôi tự hỏi khi hùng hổ như vậy, ông bà Đinh Hùng Cường có nhớ lại chuyện năm 2008? Năm đó, cái xe hoa do con gái bà thuê thợ chuyên nghiệp với giá khoảng 4,000 Mỹ kim và v́ con bà là “người trẻ”, không chú ư nên xe hoa đă có những ngôi sao vàng trên nền đỏ! Bà Bùi Dương Liêm nh́n thấy, báo cho ông Liêm hay để ông Liêm khuyên ông Đinh Hùng Cường phải gỡ bỏ. Vâng, năm 2007, báo Người Việt với cái chậu rửa chân có cờ vàng đă gây phẫn nộ khắp nơi th́ năm 2008, xe hoa ngày July 4th của CĐ Hoa Thịnh Đốn với ngôi sao vàng rực rỡ trên nền  đỏ, hẳn là sự nghiệp chính trị của ÔB Đinh Hùng Cường và hai con gái sẽ tiêu ra tro bụi! Nếu Bùi Dương Liêm “xấu tính” không nói, cứ để xe hoa ra tŕnh  diện trên đại lộ Constitution th́ hậu quả thế nào, hẳn ai cũng biết! Bùi Dương Liêm đă cứu mạng gia đ́nh Đinh Hùng Cường lúc đó. Tất cả v́ t́nh bạn,t́nh chiến hữu và v́ ÔB Bùi Dương Liêm tin tưởng rằng các cháu gái sơ suất, chỉ là “accident”! Đáp lại là 2010, Đinh Hùng Cường chỉ mặt “ông nói chuyện trên trời, tôi không nghe” và bà Đinh Hùng Cường “Ông biết tin hạm đội 7 muốn tham gia với cộng đồng th́ ông phải nói với chủ tịch chứ không được nói con Thuư Uyên. Ông làm sai hệ thống quân giai!” Phút cuối của buổi họp, “hai người trẻ” gằn giọng “Ai muốn tham gia th́ phải liên lạc thẳng với chúng cháu! Chúng cháu không phải lên ba” !

Tôi, sẽ phải khuyên ông Bùi Dương Liêm thế nào đây cho hạp lẽ? Rằng ông ơi, ông xin làm việc cộng đồng th́  phải hạ ḿnh đến thế ư? Hay khuyên Bùi Dương Liêm nên ở nhà chơi cho khoẻ, không dính đến chuyện cộng đồng nữa? Tôi không biết khuyên thế nào cả. Tôi ghi lại đây sự thật để mọi người tự soi chính ḿnh, để những người đang hoạt động cộng đồng đó nghĩ lại, họ đang làm ǵ thế? Họ có biết xấu hổ khi đối diện với tổ tiên trước bàn thờ không? Tôi, đă từng có thiện cảm với ô Đinh Hùng Cường và mong ông nhận trách nhiệm chủ tịch cộng đồng v́ tôi cho rằng đương kim chủ tịch Đỗ Hồng Anh làm việc không tích cực nhất là trong vụ đài Việt Nam Hải Ngoại giao du với cán bộ cấp cao của Ṭa Đại Sứ VC và vụ VTV 4! Nhưng nay những t́nh cảm đó không c̣n nữa khi tôi chứng kiến hành động của con cái ông, hành động của ông bà trong vụ July 4th này! Tôi hy vọng rằng thời gian tới, t́nh cảm sẽ phục hồi thông qua sự sửa chữa của những người tự biết ngẫm lại ḿnh!

 

Nói thế không có nghĩa là ông Bùi Dương Liêm hoàn toàn có lẽ phải. Không, tôi quan sát và tôi nh́n thấy. Ông thích làm việc này việc nọ cho cộng đồng nhưng có lẽ bản  tính hay nói thẳng và “vạch trần” những khuyết điểm, không biết mặc áo thụng vái nhau,nên ông mất cảm t́nh của nhiều người.Trong vụ này, Bùi Dương Liêm nhân cơ hội làm việc chung với Hạm Đội 7, biết rằng họ có ngày ‘”reunion” vào July 2010, và có ư định tham dự cuộc Diễn Hành Độc Lập, ông báo cho Đinh Hùng Cường nhưng không ngờ Đinh Hùng Cường  làm lơ.  Ông cố gắng báo cho Thuư Uyên, ai dè “người trẻ” cũng không mặn mà và c̣n hách dịch “đến buổi họp nói”. Khi “người trẻ” huỷ bỏ buổi họp, ông cũng quên luôn không nhớ tới. Cho đến khi Đinh Hùng Cường báo tin Thuư Uyên bị từ chối, ông muốn chia sẻ nhưng trong cái ‘”chia sẻ” của ông có vẻ ǵ đó khiến ông Đinh Hùng Cường không muốn tiếp nhận! Trong buổi họp cộng đồng ông lại phán xét về tổ chức diễn hành July 4th “...càng ngày càng xấu đi ”. Tôi đă viết cho Bùi Dương Liêm rằng, người khác, cụ thể là ông Phạm Bá Vinh có thể nói thế nhưng ông th́ không. Tại sao ư, th́ v́ ông  là người đă tham gia trong nhiều năm, ông là người có nhiều “idea”, ông là người  thực hiện xe hoa. Do đó, cho dù sự thực là “nhóm người trẻ” làm ngày càng xấu, ông cũng không được quyền nói thế! Lư do khác, “bọn chúng” là người trẻ, là thế hệ “con cháu”, không chê trách chúng khi “chúng” làm lỡ việc mà phải đỡ “chúng” dậy!

 

  <>Cũng trong DVD, tôi nh́n thấy một số bộ mặt!

 

Ngậm ngùi để thấy rằng họ luôn hô hào phải đoàn kết, phải xây dựng cộng đồng nhưng thực tế th́ họ làm ǵ? Họ kết bè, họ dung túng cho kẻ xấu mặc t́nh viết bài vu khống, chụp mũ người họ ghét. Những ǵ kẻ này viết có lợi cho họ, họ làm thinh. Khi “netters” khắp nơi vạch những sai trái của “thợ viết” này, họ lại nói : “bà ta không phải là phát ngôn nhân của chúng tôi”. Họ, những người già, đang nắm trọng trách của cộng đồng trên vai, họ hành xử kiểu ǵ thế?

 

Họ, đă bơm những người trẻ một cách quá đáng để người trẻ ngủ quên trên danh vọng hăo và hậu quả là thất bại ê chề. Vâng, tôi muốn lưu ư, bà Kim Oanh trong  buổi họp đă ca tụng diễn hành càng ngày càng đẹp trong khi cũng ở tại buổi họp, Thuư Uyên nói “.. chúng ta đă bị  tụt hạng từ 75 xuống 96”!

 

Họ, v́ thù ghét cá nhân Bùi Dương Liêm nên t́m cách đổ tội “bị từ chối ngày July 4th” lên đầu Bùi Dương Liêm! Họ trắng trợn cho rằng v́ Bùi Dương Liêm liên lạc với Hạm Đội 7 nên BTC từ chối VN! Trong khi hai cô gái trẻ đă thẳng thắn “ ..hai sự việc khác hẳn nhau như hai trái cam, chuối. Hăy nh́n vào sự thật. Đó là BTC từ chối v́ chúng ta không làm đẹp, v́ cộng đồng khác có xe hoa, có uniform, có ban nhạc…”.

 

Tháng Tư đen, tôi không viết về những ngày tháng cũ mà lại viết về “cho Tháng Bẩy” !

 

Tôi, một phụ nữ già nua nhưng không thể im lặng trước những hiện tượng kết bè, kéo cánh, a ṭng ở vùng Hoa Thịnh Đốn, thủ đô của Hợp Chủng Quốc Hoa Kỳ, vùng đất hứa mà tôi và nhiều người muốn đến nơi này đă phải trả một giá không rẻ!

 

Tôi muốn Công Bằng và Lẽ Phải!

 

Làm người không tránh khỏi sai sót nhưng biết sửa mới là Người, Người viết hoa!

 

Tôi gửi đầy đủ “links” để giúp “netters” khắp nơi xem và có nhận định riêng. Nhận định đó có thể giống/khác tôi nhưng ít ra th́ Sự Thật đă được công bố với bằng cớ rơ ràng. Những kẻ nào âm mưu lũng đoạn cộng đồng bằng việc sử dụng người/cách thức loan truyền tin  gây rối, những kẻ đó phải chịu trách nhiệm trước lịch sử cộng đồng vùng Hoa Thịnh Đốn!

 

Phần II: Các “links” quan trọng

 

Sau khi xem DVD, chúng tôi đă cắt làm nhiều đoạn nhỏ để những vị quan tâm, sẽ theo dơi được dễ dàng. Nếu quư vị không có nhiều th́ giờ th́ xin quư vị chỉ xem những đoạn chính yếu như:

 

-Số 7, nội dung video này, cô Thuư Uyên nói rằng, phải nh́n vào sự thật là BTC không muốn cho VN tham dự năm nay; VN nghèo không có uniform, ban nhạc hay xe hoa lộng lẫy như các nước khác; TCCD không quan tâm đến việc này.. Năm 2000, VN đứng thứ 75/102. Năm 2009 là 96.

http://www.youtube.com/watch?v=qnkpVUdEm3Q

 

-Số 2, Thuư Uyên hỏi con cháu các cô chú đâu sao không giúp mà chỉ ḿnh hai cháu làm đă gân 20 năm nay. http://www.youtube.com/watch?v=DMH15V357tw

 

-Số 4, Thuư Uyên trả lời vụ có 2  tin đồn là : 1) Thuư Uyên căi nhau với BTC nên họ từ chối không cho đi dự ngày July 14th, 2) V́ ông Bùi Dương Liêm liên lạc với  Hạm Đội 7 nên làm cộng đồng không được tham dự ngày July 4th. http://www.youtube.com/watch?v=rvHnwDCjIFw

 

-Số 13 và 14, ư kiến của mọi người: xin kết hợp làm chung với Hạm Đội 7, Thúy Uyên-Uyên Minh xin rút nếu TCCD quyết định như thế. BTC không muốn cho VN tham dự, không liên quan ǵ đến Hạm Đội 7. Chủ tịch  Đỗ Hồng Anh  xin truyền thông không nêu tiêu cực. Lê Thiệp đúc kết: BTC không muốn cho CDVN tham dự, Hạm Đội 7 không dính líu. http://www.youtube.com/watch?v=PgLeaLXY8Ag

 

Phần III: Tổng số “links” đến youtube để xem: 

 

1) BTC từ chối không lư do, và đă từ chối 4 lần  

http://www.youtube.com/watch?v=zF5cHC6dPKA

 

2) Thuư Uyên nói con cháu các cô chú đâu sao không giúp  

http://www.youtube.com/watch?v=DMH15V357tw

 

  

3) TaiSaoKhongNhoDanBieu

 

Ô  Đỗ Hồng Anh  hỏi tại sao không nhờ dân biểu giúp năm nay. Thuư Uyên trả lời: phải mất 3 tháng, lỗi là ở cộng đồng ….

 

http://www.youtube.com/watch?v=k5bImKX58M0

 

 

4) Tin đồn

 

Ông  Đỗ Hồng Anh  nói có 2 tin đồn: 1) V́ ô BDL liên lạc với ông Hạm Đội 7 nên bị từ chối 2) V́ Thuư Uyên căi lộn với BTC. Thuư Uyên trả lời:

 

http://www.youtube.com/watch?v=rvHnwDCjIFw

 

5) Lư do BTC từ chối. Hai việc khác nhau

 

Uyên Minh nói BTC từ chối và chỉ nói họ cho group khác có cơ hội. Việc ông Bùi Dương Liêm liên lạc với ông Kirt và việc BTC từ chối ḿnh, là 2 việc khác nhau.Ông Phạm Bá Vinh đề nghị để ô  Đỗ Hồng Anh  liên lạc với TBC, Thúy Uyên trả lời. Ô Đinh Hùng Cường nhắc nhở Thuư Uyên trả lời nhẹ nhàng với các cô chú.

 

http://www.youtube.com/watch?v=jUBmuLWvrmE

 

6) Không bàn về cách nói năng của Thuư Uyên:

 

GS Kim Oanh nói các cháu trách cộng đồng là ám chỉ…Hồi đó các bác giận v́ các cháu nói không khéo… ông Phó chủ tịch Lê Thiệp nhắc nhở, cho ư kiến giải quyết, 2 việc khác nhau (việc Hạm đội 7, việc VN bị từ chối…) , không bàn về lối nói của Thuư Uyên…

 

http://www.youtube.com/watch?v=hMpNqspuWcA

 

 

7)  Phải Nói Sự Thật

 

Thuư Uyên: phải nói sự thật để làm gương soi. Năm 2000, VN đứng thứ 75/102. Năm 2009 là 96. Các cộng đồng khác có uniform, ban nhạc, có tiền..

 

http://www.youtube.com/watch?v=qnkpVUdEm3Q

 

 

8) BDLKhông Nói Được

 

http://www.youtube.com/watch?v=03wySEWZSrU

 

 

Ô Bùi Dương Liêm biết tin hạm đội 7 năm 2010 sẽ có nhiều dự án lớn và July 4th, múôn hợp tác với cộng đồng. ô BDL không có cơ hội nói v́

Tháng 1, nói với ô Đinh Hùng Cường th́ ông DHC lơ,

Mail cho Thuư Uyên, TU nói Tháng 2 có buổi họp, chú đến đó nói. Sau đó Thuư Uyên cancel buổi họp

Đầu April, ô Đinh Hùng Cường báo tin, ông Bùi Dương Liêm mới biết VN bị từ chối.

 

9) Mất cơ hội

 

Ô Bùi Dương Liêm cho là VN mất cơ hội tốt v́ Hạm Đội 7 muốn xin cộng tác với ḿnh, BTC từ chối v́ họ muốn “revamp” ( qua mail giữa Thuư Uyên-Uyên Minh với bạn bè) 

http://www.youtube.com/watch?v=Q6ZfMOC7z4c 

 

10) BDL Liên Lạc Lúc Nào  

http://www.youtube.com/watch?v=DvIvzoFygBU

 

Ô  Đỗ Hồng Anh  hỏi ông Bùi Dương Liêm là Hạm Đội 7 muốn hợp tác với chúng ta th́ bây giờ vẫn tiến hành? Ông Bùi Dương Liêm trinh bầy ông liên lạc với họ lúc nào…Thuư Uyên cự dữ dội là Bùi Dương Liêm không liên lạc đúng người, để thay v́ ḿnh “leader” th́ bây giờ CD phải theo đuôi Hạm Đội 7!

 

11) BDL Nói Chuyện Trên Trời  

 http://www.youtube.com/watch?v=kIVqulRIpw8

 

Ông Đinh Hùng Cường : năm 2009, ông Bùi Dương Liêm nói chuyện trên trời, ông Cường không tin và không trả lời…

 

12) Ông Đoàn Hữu Định đề nghị VN đi theo hạm đội 7 

http://www.youtube.com/watch?v=J4E7x8A4Dhg

 

 

13) Thuư Uyên-Uyên Minh rút nếu TCCĐ quyết định hợp tác với Hạm Đội 7:  RutRa  

http://www.youtube.com/watch?v=EekoOvPib30 

 

Bs Nguyễn Quốc Quân, Ô Lư Hiền Tài, Ô  Đỗ Hồng Anh quyết định đi theo Hạm Đội 7 v́ TCCD VN đă bị BTC từ chối 4 lần. Thuư Uyên nói: nếu vậy, sẽ rút ra không làm nữa..

 

14) Không nêu tiêu cực  

http://www.youtube.com/watch?v=PgLeaLXY8Ag 

 

Ông  Đỗ Hồng Anh  yêu cầu báo chí không nêu tiêu cực, ông Lê Thiệp xác định lại lần chót “ BTC từ chối v́ VN làm không tốt, BTC không múôn VN tham dự nữa, sao cứ kèo nài măi. Không phải v́ chuyện Hạm Đội 7.

 

Phần IV: Nội Dung diễn tiến

 

Nôi dung sự việc xin được tóm tắt như sau: (nếu gia đ́nh ông Đinh Hùng Cường thấy sai, xin đính chính dùm)

 

1) Cộng đồng tham gia ngày July 4 th từ 1999. Giai đoạn đầu do cộng đồng trách nhiệm gồm ông Vơ Bá Dũng, Bùi Dương Liêm, Ngô Ngọc Hùng, Nguyễn Trần Phúc ( đă mất), Trần Nhật Thăng, Bà Minh, ông Đinh Văn Long. Sau đó thêm ông Đinh Hùng Cường và sau đó thêm các con ông Cường

 

2) Năm 2006, giao cho giới trẻ là Thuư Uyên, Uyên Minh ( 2 con gái ô Đinh Hùng Cường ). Chỉ một năm sau, đơn xin tham dự, đổi tên từ TCCD sang  ……

 

3) Ông Bùi Dương Liêm tham gia cuối cùng là 2007 với xe hoa do Thuư Uyên design và ông Liêm thực hiện chính. Giá cả khoảng 2500 Mỹ Kim.

 

4) Năm 2008 gia đ́nh ông Đinh Hùng Cường thuê người làm xe hoa, chủ đề là sinh nhật nước Mỹ với bánh nhiều tầng, giá cả khoảng 4000 Mỹ kim. Xe hoa có ngôi sao vàng trên nền vải đỏ. Ông Bùi Dương Liêm đă thấy và đă nói ông Đinh Hùng Cường gỡ bỏ. Ông Bùi Dương Liêm nhận định rằng, có lẽ do các cháu không chú ư. Sự việc này đến giờ mới được công bố cho chúng tôi biết!

 

5) Năm 2009, ông Bùi Dương Liêm hợp tác một số mục với Hạm Đội 7, biết hạm đội sẽ tham gia July 4th. Ông Liêm muốn bàn với ô Đinh Hùng Cường nhưng ông Đinh Hùng Cường cho là ông Liêm nói chuyện trên trời và không chú ư. Ông Liêm mail cho Thuư Uyên th́ TU hẹn tháng 2/2010 có buổi họp. Sau đó các cháu huỷ buổi họp này. Đầu April, ông Đinh Hùng Cường báo tin VN bị từ chối cho ông Bùi Dương Liêm biết.

 

6) VN nộp đơn vào khoảng đầu March và bị từ chối vào 8 March, lư do BTC nêu  là muốn dành cơ hội cho group khác. Hạm Đội 7 nộp đơn sau khi BTC từ chối VN.

 

7) Hạm Đội 7 khi biết tin VN không tham dự th́ cũng rút đơn v́ họ không có đủ người trẻ để diễn hành.

 

8) Các cô Thuư Uyên-Uyên Minh rút khỏi UBTCDH nếu TCCD muốn kết hợp với Hạm Đội 7 để tiếp tục.

 

Phần V: Phụ lục

1) E-mail của nhóm “ người trẻ”

 

From: bebeliem@aol.com

Sent: Wednesday, March 31, 2010 12:42 AM

To: cuongtram@verizon.net

Subject: Fwd: July 4th Update

 

Anh Cường,

 

Cám ơn anh đă forward email của cháu TíNị. Nếu được, xin anh forward thêm những thư từ của Ban Tổ Chức Diễn Hành July 4th đă trao đổi với cháu Tínị, và bất cứ những dữ kiện nào liên quan đến vấn đề này, để từ đó tôi nh́n được sự việc một cách chính xác và tường tận hơn.

 

Sự việc USS Kirk thuộc Hạm Đội Thứ Bảy cứu người  tị nạn tại Biển Đông cách đây 35 năm đă được Bộ Hải Quân làm thành phim với tựa đề : The Lucky Few”, phim này sẽ được chiếu trong Ngày Hội Ngô của USS Kirk trong tháng 7 / 2010 tại vùng Hoa Thịnh Đốn, đồng thời họ cũng tham dự cuộc diễn hành July 4th năm nay.

 

Tôi đă thông báo với anh từ tháng 8 năm 2009 về dự tính USS Kirk sẽ hợp tác với đoàn diễn hành của CĐ Việt Nam. Vào đầu tháng giêng năm nay, sau khi nhận được email của cháu Tínị thông báo về buổi họp tổ chức diễn hành July 4th th́ tôi có xin số điện thoại của Tínị để nói chuyện trực tiếp về vấn đề này. Nhưng khi email qua lại, mới biết cháu Thúy Uyên là người phụ trách tổ chức cuộc họp vào lúc ấy. Tôi bèn xin cháu Thúy Uyên số điện thoại để nói chuyện với cháu cho rơ ràng hơn về dự tính phối hợp trong cuộc diễn hành năm nay, nhưng cháu Thúy Uyên không cho tôi số điện thoại mà chỉ trả lời trong email rằng tôi muốn đóng góp ư kiến ǵ, th́ hăy đến cuộc họp mà nói.

 

Sau đó ít lâu, cháu Thúy Uyên email thông báo cuộc họp ngày 27 tháng 2  dời lại, ngày họp mới sẽ cho biết sau. Từ đó đến bây giờ, tôi không nhận được email nào của Thúy Uyên hay Tínị nên không có một cơ hội nào để tŕnh bày sự việc về USS Kirk, trong khi đó th́ USS Kirk phải xúc tiến chương tŕnh của họ. 

 

Anh Cường,

 

Tuy gặp khó khăn trong hoàn cảnh này, nhưng nếu chia sẻ đầy đủ dữ kiện, tôi tin tưởng  chúng ta sẽ giải quyết được.

 

Thân ái,

 

<>Bùi Dương Liêm

  <>

From: Tini Dinh <tini.dinh@gmail.com>

Date: Mon, Mar 29, 2010 at 10:34 AM

 

Subject: Re: July 4th Update

 

Hi everyone,

 

I have a more current update. After asking Under the Sun Productions to reconsider their decision for our entry into the July 4th parade, their final answer is NO. Though I am disappointed, we have been a performer for 19 consecutive years and just because we may be taking a break this year (or for the next few years), doesn't mean that we can't get involved again in the future.

 

Some other details. I did talk to Amy Walp, the assistant producer, and at first there seemed to be chance for us to collaborate with a Vietnam Vets group, the USS Kirk. But apparently it seems they contacted a "different Vietnamese group" to work with.  We know Chu Liem, the float designer in previous years, did talk to the USS Kirk group, but to what extent a commitment was made we are unsure. So at this point I am unsure if there will be another Viet group or if the parade is really holding up their promise to accept other groups.  Whatever the issue, they are not interested in having us this year. Since the parade is sponsored by the National Park Service and its possible for us to raise a stink about this to our elected officials, however, I believe its best for us to accept this gracefully. I don't want to burn any bridges by forcing ourselves into the parade this year only to have us never be able to particpate again due to ill will.  We'll just sit it out until the time is right again.

 

Next Steps: Chi Uyen will notify the community via Letter to the Editor to be

 

published in local Viet newspapers. I will create a post for the facebook page and website to alert

 

everyone (probably in the next few weeks) about these developments. I am bummed we won't get to work together on this year, but a huge.

 

 

 

THANK YOU especially to Gabbie & Ally, the youth directors and Laura, the Artistic Advisor for all you did in the past years getting the group together. I hope we can do it again in the future and

 

collaborate on other projects too!

 

 

On Fri, Mar 12, 2010 at 11:50 AM, Tini Dinh <tini.dinh@gmail.com> wrote:

 

  <>

 Hi ladies

 Happy Friday! I wanted to write and let you know some important developments with the parade this year. So far its not good news, so I wanted to let you know, but no action is required yet. Just please be on standby until we will know more.  After submitting our application, which I had to directly request, I received a letter this week that said we are not accepted into this year's parade.  Chi Uyen followed up with the parade assistant producer, Amy Walp, regarding this unexpected response.

 

 This is what we know:

 

 1)  They are trying to "revamp" the parade and allow other groups that haven't participated in the past perform.

 2)  They are not giving our spot away to a different Vietnamese group , again they are looking for NEW groups to update and change the look/feel parade.

 3) There is no formal appeals process. However, Chi Uyen mentioned that we'd like to participate this year, and perhaps next year we can take a break, again this being our 20th year.

 4) Amy told us she will speak with the co-producer, Todd, who makes the final decision and he will let us know in the next week or so.  So what does this mean? Until we have a final answer, just be aware this is happening. None of it is our fault, but an overall corporate change at the organizer level. Hopefully they will be understanding and allow us into the parade this year.  If not, I'll let you know and we'll take it one step at a time from there.  Sorry to be the bearer of bad news, but we did make a strong case and we'll see what happens. Thanks everyone!

 

 2) Xe hoa của gia đ́nh ông Đinh Hùng Cường năm 2008 với ngôi sao vàng trên nền cờ đỏ được Bùi Dương Liêm chụp trước khi Bùi Dương Liêm nói ông Đinh Hùng Cường gỡ bỏ

 

3) H́nh ảnh một số người trong buổi họp, trích từ DVD

 

 

 


 

 

SERVED IN A NOBLE CAUSE

 

 

 

 

Vietnamese commandos : hearing before the Select Committee on Intelligence of the United States Senate, One Hundred Fourth Congress, second session ...

Wednesday, June 19, 1996

 

CLIP RELEASED JULY 21/2015

https://www.youtube.com/watch?list=PLEr4wlBhmZ8qYiZf7TfA6sNE8qjhOHDR6&v=6il0C0UU8Qg

 

Vietnamese commandos : hearing before the Select Committee on Intelligence of the United States Senate, One Hundred Fourth Congress, second session ... Wednesday, June 19, 1996

Published on Jul 21, 2015

English/Nat

 

South Vietnamese commandos trained by the US and dropped into the communist North during the Vietnam war are still campaigning for back pay they claim they are owed.

 

Many of the South Vietnamese were captured, tortured or killed after they were dropped into enemy territory.

 

Those who survived the ordeal returned to the US - only to discover that the US government had written them off as dead and had stopped paying their families.

 

South Vietnamese trained by the US military attended a Congressional hearing Wednesday - another step in their fight to get back pay they say the US still owes them.

 

SOUNDBITE:

"Our government is not facing up to the facts. Not facing up to basic humanity."

SUPER CAPTION: Senator Arlen Specter, (R - Pennsylvania) Chairman of Foreign Intelligence Sub-Committee

 

About 500 commandos infiltrated into North Vietnam as part of a disastrous US operation throughout the 1960s.

 

Many of them were killed - others were captured and put in prison.

 

But nearly 200 survived - only to discover that during their stay in jail the US government declared them killed in action and stopped paying their salary to their families.

 

The survivors - who now live in the US - have filed a lawsuit in the US Court of Claims in an effort to obtain two-thousand US dollars each for every year they spent in prison.

 

They're supported by Vietnam veteran and Senator John Kerry and other members of Congress who served in Vietnam.

 

They are filing legislation authorising the payment to the commandos.

 

SOUNDBITE:

"In a sense one of the things they have indicated that they want more perhaps than even money is this process of public acknowledgement for what they went through and the service they gave."

SUPER CAPTION: Senator John Kerry, (D - Massachusetts) Vietnam Veteran

 

The lawyer for the Vietnamese commandos says it is important to find out exactly what happened to the South Vietnamese.

 

SOUNDBITE:

"The hearing was to look into the issue of how prisoners of war have been left behind, how prisoners of war have been written off as dead, when we knew they were living. And how we treat those who serve and suffer on our behalf."

SUPER CAPTION: John C Mattes, Lawyer

 

One of the commandos officially back from the dead, Ha Van Son, told a Senate committee how he was abandoned to years of imprisonment in North Vietnam.

 

He went on to accuse the US of breaking its promise to care for his family.

 

SOUNDBITE:

"Right now I fight not only for my honour, not only for money but also for the future of America that is exactly what I want to see in the United States of America because I think this nation is the best nation of humans."

SUPER CAPTION: Ha Van Son, Former South Vietnamese Commando

 

The government has asked for dismissal of the commandos' suit because it involves a secret contract for a covert operation and therefore is unenforceable in US courts.

 

But it supports senator Kerry's legislation which has passed the Senate on a voice vote as an amendment to the Defence Authorisation bill.

 

 

You can license this story through AP Archive: http://www.aparchive.com/metadata/you...

Find out more about AP Archive: http://www.aparchive.com/HowWeWork

Category

News & Politics

License

Standard YouTube License

 

 

 

 

US SENATE APPROVED VIETNAMESE COMMANDOS COMPENSATION BILL

 

http://www.c-span.org/video/?73094-1/senate-session&start=15807

BẮT ĐẦU TỪ PHÚT 4:22:12 - 4:52:10  (13.20 - 13.50)

 

04:22:12

MR. MCCAIN

Despising center from Arizona Mr McCain . Mispresent death .

 

04:22:20

THE PRESIDING OFFICER

I say Senate. The Center for Massachusetts on the floor right now you know the former

 

04:22:26

MR. MCCAIN

04:22:27

THE PRESIDING OFFICER

president carried Massachusetts Mr Kerry is recognized. Mr President

 

04:22:34

MR. MCCAIN

. I send them and. What is the Parliamentary. Situation where

 

04:22:40

MR. KERRY

we

 

04:22:41

THE PRESIDING OFFICER

vote on the idea of the

 

04:22:47

MR. KERRY

cream amendment to the to the brim and has been postponed till two fifteen. So senator may offer them and. I I thank the chair. I therefore send an amendment to the desk on behalf of myself Senator McCain Senator Bob  Show Less Text

04:23:00

THE PRESIDING OFFICER

Kerrey Bob Smith Larry Pressler . Chuck Robb. Tom Daschle and have Leahy.

 

04:23:07

MR. KERRY

Click report to the Center for Massachusetts . Mr Kerry. Poses an amendment number forty two and I asked for the reading of the none of the dispense of...

 

 Show Full Text

 

04:23:19

THE PRESIDING OFFICER

. Mr President this is an amendment that

 

04:23:23

THE CLERK

seeks to address . Yet another

 

04:23:27

MR. KERRY

painful chapter in the long

 

04:23:30

THE PRESIDING OFFICER

legacy of painful

 

04:23:32

MR. KERRY

chapters with respect to Vietnam . And its pacifically addresses. What some might characterize as our own form of a bureaucratic. Phoenix program that sought to eliminate from existence. It's a group of commandos who served faithfully during the war . Under our organizational effort in command effort. This amendment would reimburse . This group of commandos for their years of incarceration . In North Vietnamese prisons. While they served in the mutual cause . And together with our. In the war in Vietnam. What the amendment seeks to do is to authorize twenty million dollars for payment. To Vietnamese personnel who infiltrated into North Vietnam to perform. Covert operations. During the Vietnam era . And who were captured and incarcerated by. The Democratic Republic of Vietnam . Under the amendment. A lump sum payment. Of forty thousand dollars. Would be provided to each claimant determined eligible. By the secretary of defense . And I'm pleased to say that the administration has worked very closely . In designing this amendment . And signing off on it . And now fully supports it. As do I believe . The of chairman the Armed Services Committee and the ranking member of the Armed Services Committee. Those of us who are for this amendment. Recognize that the United States worked with many Southeast Asian forces during the Vietnam war. But our intent here. Is to only single out for recognition. The Vietnamese commandos who participated in a specific program in OP land thirty four . A and its predecessor. And who sought . Under that program to infiltrate into North Vietnam. Who were captured . And who are incarcerated in the process . In devising guidelines for proof of eligibility for payments under this amendment the secretary of defense . Is to take into account that these claimants because of the war in the incarceration . May not have complete documentation proving eligibility. But it's our intent that the standard of proof here. Be set low enough to do justice in this situation . Mr President thirty years ago Vietnam presented us with a host of questions and. Difficult. Contradictions. And now. In this situation we find a new chapter that is a surprise for all of us . In many ways . This chapter is old because we've always known through the centuries that war is cruel. On the other hand. It's new because as Americans. None of us have ever expected that we would allow something to happen . That purposefully or inadvertently. Attacks or diminishes. Our own sense of honor . The truth is that we sent. Heroic Vietnamese commandos into North Vietnam to do our bidding. Risking their lives. And even their family lives . And then we left them there. Denied their existence. And walked away leaving them to be imprisoned tortured or killed. So we're here today . Simply to right a wrong . To pay for an injustice and to seek fairness and put this . Still another disturbing chapter of a behind us . These are the facts and I'll just run through them very very quickly . In the early days of the war . The United States and South Vietnamese governments initiated a joint. Covert intelligence gathering operation against North Vietnam and. Recruited . Were commandos from among Vietnamese civilians . And the armed forces of Republic of the Army of the Republic of Vietnam . And the United States through the CIA. And later through the Defense Department. Provided training and funding. Including salaries allowances bonuses. And death benefits . Together the United States and South Vietnamese officials determine where and when the commandos were organized into teams . Would be infiltrated into North Vietnam. Many were dropped by parachute but some were inserted by land or sea . Some also can die. Acted counter-intelligence activities against North Vietnam and against Laos. Iris. Which was the first team Ariz was. Was inserted in early one nine hundred sixty one. By the early. By nine hundred seventy S. there were fifty two teams comprising nearly five hundred commandos who've been inserted behind enemy lines. Initially the mission was it was confined to intelligence gathering but subsequently. It grew to include sabotage. And psychological warfare . From the very beginning. Mr President . It was clear that this operation was a failure. Recently declassified Defense Department documents show that the teams were killed or captured . Very shortly after landing. And that the CIA and the Defense Department which took over the operation in early nineteen sixty four . Knew it at that time. It's now apparent that the missions were compromised . And that Hanoi ran a counter-espionage operation against us in our South Vietnamese ally . By forcing our commandos to radio back the information that they had no i wanted us to hear . The preponderance of evidence that has come to light in the last year leaves little doubt that the US government. At that time continued to insert Vietnamese commandos behind enemy lines . Knowing full well that it was sending them on near impossible missions. With little chance of success . In the Defense Department then compounded this tragedy. By writing off the last commandos. As dead. Apparently. In order to avoid paying their monthly salaries and example a six month . Called. Attila was dropped into new province. On April twenty fifth one nine hundred sixty four. The team was immediately captured . Two months later on July sixteenth radio Hanoi announced the names and addresses of the sixteen members . Dates that they were captured. And the start of their trials . Declassified Defense Department documents indicate that we knew the team had been captured. But never the last by the beginning of one nine hundred sixty five. Only months later. The Defense Department had declared the entire team dead. And paid small death benefits to their next of kin . The process of declaring the commandos dead on paper. Was reaffirmed in one nine hundred sixty nine . By the colonel in charge of the operations for max. The military assistance studies observation group. And he said and I quote . We reduced the number of dead gradually by declaring so many of them dead each month until we've written them all off and removed them from the monthly payrolls. So. Mr President after sending these men on these extraordinary missions. After cutting off their pay . We then committed the most egregious act of all we made no effort to obtain their release. Along with the American P.O.W.'s during the peace to go Szish ns in Paris . And as a result. Many of these brave men who fought alongside us for the same cause. Spent years in prison. More than twenty years . In some cases . After their release from prison in nineteen seventies or eighties a number of the commandos made their way to the United States. And they're now seeking acknowledgement from our country . For their service and payment from the government for their period of incarceration . In a lawsuit they have asked for two thousand dollars a year . For an average of twenty years spent in captivity. We believe those of us . Supporting this amendment . That the United States owns these men the debt that can never be repaid . And. And we can at least give them the recognition that they deserve . And the small of count of Mount of compensation that they were promised. Three decades ago. Speaking for myself. I'm not here nor do I think any of us are here to try to point fingers at people individually . Nor even to find scapegoats or scalps. I don't think any purpose is served by that. But we do want people to understand what happened. Twenty five and thirty years ago so that it won't happen again. And we're here also to do the right thing. It is clearly important not to compound judgments that were wrong twenty five and thirty years ago . With judgments that are wrong today . And it would be wrong to avoid. Executing our responsibility today. So Mr President . We can honor their service and make it clear to those who might join us again at any time. Now or in the future . In the struggle for freedom and democracy that we are big enough in our country to admit mistakes when they are made and to move to rectify them . And that while sometimes people may make mistakes a great country will always honor. And thank those who fight with us in a common cause . And this president I believe the amendment that we are offering today will help to provide that recognition . And I urge its adoption special Mr McCain is recognized as president the amendment requires the secretary defense to make payments to Vietnamese nationals who were trained commanded by the U.S. government. To fight behind enemy lines here in the war 

Show Less Text

 

04:33:40

THE PRESIDING OFFICER.

It meant purposely created a low standard of proof to be met by the commandos.

 

04:33:45

MR. MCCAIN

And it is our intention . And hope that it be interpreted liberally. All of these men must prove in order to receive payment for their services is that when they entered. North Vietnam during the war under an operation called Op Plan thirty four A or its predecessor . And that they were captured incarcerated by the Democratic Republic of Vietnam is result. Was present for a price we seven years beginning in one nine hundred sixty one the United States apparently contracted with. It's South Vietnamese nationals. To can duck. Covert military operations in North Vietnam. But first under the authority of the CIA and later under the authority of the Defense Department. Hundreds of commandos were sent into North Viet Nam and more than four hundred fifty were killed or captured . Those captured. Were convicted of treason and remain in captivity until one nine hundred seventy nine when they began to be released at a minimum. Each served fifteen years at hard labor. Many of them suffered through more than twenty years of imprisonment. A recently declassified study done in one nine hundred seventy by the Joint Chiefs of Staff which oversaw the commando program. Indicates that the commandos were funded by Deal D. and that the majority of them were captured alive and taken prisoner by North Viet Nam . More recently only weeks ago. Eighty boxes of documents were documents were discovered in the National Archives related to the employment of these brave men. These documents twenty four two hundred forty thousand in total. Include D.O.D. payroll rosters for the commandos and records. Of Death gratuity. To address this in just in just as the amendment provides the commandos with twenty million dollars in back pay a price me forty thousand dollars each . And as the senator from Massachusetts pointed out this amounts to about two thousand dollars for each year each Kommando spent in prison . We have chosen is the number of commandos. The outside estimate of five hundred. The cost may ultimately be as low as eleven million dollars. But because the number of eligible Vietnamese veterans main. Crease as time goes by we thought it important to give the secretary of spending authority to meet the contingency . Of more claims . It ministration until very recently citing eight hundred seventy five Supreme Court case maintain that it had no obligation to these men . Because they were employed under secret contract. I'm pleased to report however that the commandos now have the support of the administration. Senator Kerry and I and Senator. SMITH And Senator Robb. And senator. Other senators. Have worked very closely with the administration. In formulating this amendment. The CIA began the program but later turned it over to the part in defense at which time the numbers of teams an individual sent in a North Viet Nam approximately doubled. Late former CIA Director William Colby. Who in one nine hundred sixty one is the chief of the agency's Far Eastern Division was tasked with directing the commando program . He indicated his support for the commandos claims . And specifically endorsed a legislative solution. I also asked to be included in the record a letter from the current. Acting CIA director George Tenet. Supporting a legislative solution to the problem. The objections senators littoral be included in a record . I would point out. Mr President that the amendment has a support of the Veterans of Foreign Wars and the American Legion . All of the details and legalities aside one thing is clear .

Show Less Text

 

04:37:11

THE PRESIDING OFFICER

He's been sacrificed for a cause . The same

 

04:37:14

MR. MCCAIN

cause for which all veterans of the Vietnam War sacrificed a free Viet Nam. And they suffered horribly for their commitment. For many years U.S. immigration policy has provided programs which ease the process . For those Vietnamese associated with the United States war effort. We do so because it is our obligation to our wartime allies. All of the co-sponsors of this amendment are asking is that we similarly honor. The full extent of our obligations to the commandos. And correct this gross injustice . One of the commandos is quoted in Saturday's New York Times as saying quote. They didn't want to remember us. Because we represent the failure of the United States in Viet Nam I've always made the case it is a nation that is individuals we must put the Vietnam War behind us . To continue to deny the service of these men. Is not the way to do it. I also strongly subscribe to the words of President Reagan who said it. As a success. Lee and his call here is possible that. When he stated that the Viet Nam veterans who served. Served in a noble cause . I repeat. A noble cause. As did these the South Vietnamese commandos was present. We send a bright signal by passing this legislation today the United States of America . Lives up to its agreements with its friends. Because it is a nation of honor and a nation of laws. Expression I strongly urge the passage of this amendment . And I you know this president. Center Virginia Mr Rubb is recognized. Mr President I'm very pleased to join with my colleagues in co-sponsoring this particular reservation. This particular. Amendment. 

Show Less Text

 

04:39:01

THE PRESIDING OFFICER

The case for support. Has been eloquently stated by the distinguished senator from Massachusetts the English. To Senator from Arizona. And could be made by others I won't repeat it . I will simply say that. What was done in the name of the United States. In the instance of these particular commandos. Is appalling. In unconscionable. And this is clearly the right thing to do to atone for the actions that were taken some time ago and without the knowledge of apparently very many people in the government. At that particular time in any event. I applaud my colleagues for taking this particular action was to present what I have the floor for just one moment. The last. Amendment that was debated and. On which . The days and days have been ordered and was temporarily set aside for a vote at two fifteen. I would like to just say. As I was prepared to say at that time that could not that I am a co-sponsor of that particular amendment . And I would. Would reiterate for my colleagues particular on the side of the aisle who may not have heard the arguments. This is simply a sense of the Senate resolution. Which is a. Attempting to deal with a very difficult problem here in the nation's capital. It does not direct the president or the secretary of the Treasury or the Secret Service . To do anything . It is a sense of the Senate resolution that asked him in effect to work together to try to solve the problem. And I would hope that my colleagues would join in this case in opposing the motion. Table. When we vote on it at two fifteen Mr President . When that. Mr President. With the gentleman from Virginia yield for question . The mispresent I would be happy to yield to my distinguished friend and colleague from Nevada Senator events. I would say to my friend the. And I ask this inform the question . The sense the Senate resolution does direct. It is the sense of the Senate 

Show Less Text

 

04:40:58

MR. ROBB

that the president should direct. And I list number of people . On to my. My friend Mr

 

04:41:05

MR. REID

President that it is a sense of the Senate we are simply expressing the sense of the Senate. That what we hope the president will do. In that particular instance. It is not prescriptive it is. It is not statutory it does not require that 

Show Less Text

 

04:41:18

MR. ROBB

particular action. Mr President I'm a might also say that when the distinguished senator from Minnesota . Initially. Drafted the particular piece of legislation and sent it to my office. There was some language that I felt could easily be interpreted as partisan in nature and I didn't think that. It was appropriate . And I asked him if he would be willing to make some concessions in that regard which he was kind enough to do so that we would approach it on a bipartisan basis . And attempt to deal with the problem. In a way that involve the various agencies of government to have some responsibility for this particular action . Again I would agree wholeheartedly with my distinguished friend from Nevada. That the. The floor of the United States Senate is not the place to debate. Or to make a decision . This is simply a request to go through the kinds of procedures that I think will lead to a proper to. And more importantly reinforce the people who live in and around the nation's capital in particular that this is the best solution to this particular problem. No one wants to place. Either the. The first family of United States. Or others. In particular jeopardy. And I agree with the senator from Massachusetts. The senator from Minnesota . That any inclusion of some of the additional. Street closings would also be appropriate for. Study and . Consideration. Mr President I ask unanimous consent that a letter from the president of the term growth United States him of commerce be included in the record as part of that particular debate . And again. With respect to the. The amendment that is before the for. It is my understanding that there is no objection on either side the senator from New Hampshire may wish to comment. If he does not. I would ask that the Senate proceed to take action on that. Amendment by voice vote at this particular time when objections senators letter will be included in a record. Thank you Mr New Hampshire Mr Smith is recognized as present I would say to the center of Virginia. There is no objection on this side and we have no objection to. Voice voting and 

Show Less Text

 

04:43:23

THE PRESIDING OFFICER

I do have a few remarks I'd like to make and subsequent to those we can . We can proceed to do that. Prior to that Mr President in regard to

 

04:43:32

MR. SMITH

the previous unanimous consent request for a vote at two fifteen. There are some members to currently have. Are tied up in a White House meeting so I'm going to ask unanimous consent that the vote which was previously scheduled for two fifteen . Now occurred two thirty. Today. You're going on the vote will occur occur at two thirty and so as president I had something great. I ask unanimous consent that my remarks regarding this amendment appear in the in the record 

Show Less Text

 

04:44:05

THE PRESIDING OFFICER

. At it without being interrupted by the other the objections ordered. Was present I'm pleased to join the senator from Arizona

 

04:44:12

MR. SMITH

. Her from both senators from the senator from Massachusetts Senator Kerry and Senator from Nebraska Senator Kerry . And the senator from Arizona

 

04:44:21

THE PRESIDING OFFICER

. In offering this amendment it it's an amendment that needs to be

 

04:44:28

MR. SMITH

offered. And

 

04:44:30

MR. SMITH

it's one of those. Very painful chapters in American history that occasionally we . We have to deal with. But it is a great tribute I think to America that when we find a wrong. That we do have the capacity to admit that wrong and to write it. Over thirty five years ago the United States government asked the Republic of Vietnam. To provide some South Vietnamese military personnel . For special commando missions in the North Vietnam . And the best figures that we have and there are some variation here but that approximately three hundred fifty of these commandos were trained by U.S. government agencies. They were inserted into North Vietnam by our military forces . And has already been said they were captured by the communist forces. And forced to spend the next twenty to thirty years . In reeducation camps and . The term reeducation camp . That's not really Mr President. Accurately define what exactly . These men went through we know that they were tortured and. So reeducation was hardly the correct word. For the record Mr President it's clear that these commandos. Knew what they were doing. They knew they were taking great risks . Indeed many of their fellow comrades died during these very operations . And some after the missions while they were in North Vietnam . But they also knew what it was it what was at stake with the communist aggression. If we had not contained if we could not did not contain the Communist aggression in Southeast Asia. More importantly the United States certainly was aware of the dangers involved with these missions. That's why I believe it . A solemn commitment was made to these commandos and their families. That they would be compensated for the sacrifices they made. It's interesting. These Vietnamese work for the CIA and the U.S. military . In a basically a doomed effort to infiltrate North Vietnam between one thousand nine hundred eighty one and sixty nine . They were dropped behind enemy lines by parachute . Some of them secretly swam ashore . After being taken there and speedboats and then they were captured . It is clear that as we stand here now the United States has yet to live up to that commitment. That was made to the South Vietnamese commandos in the sixty's. In point of fact . A cold and uncaring bureaucracy was allowed to write these men on. Literally as dead. Three decades ago . Even though there was convincing evidence that many of them had been captured . To put it bluntly their families were told they were dead . When in fact they were alive . It's a documented historical fact that in one nine hundred sixty nine . In then secret testimony before the Joint Chiefs of Staff. A D.O.D. official stated and I quote . We reduced the number of commandos on the payroll gradually. By declaring so many of them dead each month. Until we had written them all off and removed them from the monthly payroll. Unquote . Truly bizarre to think. These kinds of things do happen in our government but again as I said earlier . The fact that we write these wrongs . Is perhaps a better comment about what America really is like the families were paid a very small token of death gratuity . And that was it . Knowing these men were alive. The D.O.D. official told the Joint Chiefs of Staff . That we were writing them off as dead. And the widows and. Surviving family members were paid a small stipend. And being. And then informed that these people were dead when in fact they knew they were not the majority of these men had put their lives on the line for United States national interest they weren't Americans. But they put their lives on the line for America. And they were shackled in North Vietnamese presence. And our government knew it and our government ever told the families. The amendment. That our colleagues are off my colleagues are offering today along with me. Will authorize back pay. Very simply for the men who participated in these daring missions to bit late for sure . But it comes out to about two thousand per commando for each year spent in North Vietnamese prison. It's the least we can do. And I would note that . Just as a comparison that. Our distinguished colleague from Arizona and many others who were captured by the North Vietnamese and imprisoned in into and tortured. They received full pay. As they should have. During the time they were in Communist activity. So there is certainly a well established precedent for this of men. So there's nothing dramatic about it. Just the right thing to do. Let me also point out that after a year of fighting this case and US claims court . Even astray she has decided that granting this back pay to these commandos is the right thing to do. And I think we should give credit to National Security Advisor Tony Lake . Because she has has been very supportive and very helpful in getting this done . I think that the tragedy which befell these commandos was only made worse by the initial attitude by the Justice Department . And D.O.D.. And the CIA in the claims court. Again. We had to drag and kicking and screaming into right the wrong . But the wrong is righted. So I want to come in again . Tony Lake . For reversing this attitude . And coming out in support of the. Men. And finally Mr President as we continue to seek as we continue to seek answers. About the fate of our own. Missing American servicemen from the Vietnam war. I think it's imperative for the administration to assure that each of these South meet Vietnamese commandos. Has been interviewed for any information they might possess on any missing American dead or alive . It's very important . These men have been in prison . In South Vietnam some of them for twenty years in now in Vietnam excuse me in North Vietnam. For twenty years. Who knows what they might know they all should be a brief thorough . This would include making arrangements to speak to all of them . Who are reportedly still in Vietnam . Awaiting. Its approval for departure . To the United States. Let me again commend my colleagues who serve with me on the Senate committee . In one thousand nine hundred two cleaning. The senator from Virginia who's here on the floor. For working with me on this amendment we're all concerned. When we saw the news accounts. And we were all committed to doing something about it we reacted quickly . And I'm proud to be an original co-sponsor and urge all of my colleagues to support it. Mr President let's say it there as there is no one on our side. That I know of now who wishes to speak on the amendment and. Yield to the senator from Virginia to move the amendment. This president I know Rodel soonest has requested that opportunity speak on this amendment. I therefore move the adoption the amendment is a further debate on the moment . Going On the question is on the imminent. Those in favor will 

Show Less Text

 

04:51:47

MR. ROBB

respond by saying I I I those oppose the eyes of your beard have the eyes to have a Can human misery to reconsider is laid

 

04:51:54

THE PRESIDING OFFICER

on the table without objection so ordered . Mr President. We realize recognized. Thank you Mr President would do

 

04:52:09

MR. SMITH

04:52:10

MR. ROBB

what is the order of business now before......

 

 


 

 

Những người lính một thời bị lăng quên: Viết Lại Lịch Sử

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Tặng Kim ÂuChính khí hạo nhiên! Tổ Quốc t́nh.
Nghĩa trung can đảm, cái thiên thanh.
Văn phong thảo phạt, quần hùng phục.
Sơn đỉnh vân phi, vạn lư tŕnh.


Thảo Đường Cư Sĩ.

 

 

 

 

Your name:


Your email:


Your comments:


 

 

 

 

  Trang ChủKim ÂuBáo ChíDịch ThuậtTự ĐiểnThư QuánLưu TrữESPN3Sport TVMusicLotteryDanceSRSB RadioVideos/TVLearningLịch SửTác PhẩmChính NghĩaVấn ĐềĐà LạtDiễn ĐànChân LưBBCVOARFARFISBSTác GỉaVideoForum

US Senator John McCain , Kim Âu Hà văn Sơn

NT Kiên , UCV Bob Barr, Kim Âu Hà văn Sơn

 

 

 

 

 

 

NT Kiên , Kim Âu Hà văn Sơn, Ross Perot  Cố Vấn An Ninh Đặc Biệt của TT Reagan và NT Sám

 


 

Real Clear Politics

MediaMatters

C-SPAN. Videos Library

New World Order

New Max

Daily Storm

Observe

Political Insider

Ramussen Report

Illuminatti News

American Free Press

Federation of Anerican Scientist

Indonesian Newspapers

Philippine Newspapers

Thư Viện Quốc Gia 1

Thư Viện Quốc Gia

Tự Điển Bách Khoa VN

Ca Dao Tục Ngữ

Bảo Tàng Lịch Sử

QLVNCH

Đỗ Ngọc Uyển

Thư Viện Hoa Sen

Vatican?

RomanCatholic

Khoa HọcTV

Sai Gon Echo

Viễn Đông Daily

Người Việt

Việt Báo

Việt List

Xây Dựng

Phi Dũng

Việt Thức

Hoa Vô Ưu

Đại Kỷ Nguyên

Việt Mỹ

Việt Tribune

Bia Miệng

Saigon Times USA

Người Việt Seatle

Cali Today

Dân Việt

Việt Luận

Nam ÚcTuần Báo

DĐ Người Dân

Tin Mới

Tiền Phong

Xă Luận

Dân Trí

Tuổi Trẻ

Express

Lao Động

Thanh Niên

Tiền Phong

Tấm Gương

Sài G̣n

Sách Hiếm

ThếGiới

Đỉnh Sóng

Eurasia

ĐCSVN

Bắc Bộ Phủ

Nguyễn Tấn Dũng

BaSàm

Thơ Trẻ

Văn Học

Điện Ảnh

Cám Ơn Anh

TPBVNCH

1GĐ/1TPB

Propublica

Inter Investigate

ACLU Ten